Mieliteot ja miten niitä voi rauhoittaa?

Mieliteot ja miten niitä voi rauhoittaa?

posted in: Ravitsemuksen perusteet | 0

Mielihalun tutkimisen harjoitus 🤔🍫

Kun tulee mieleen, että tekisi mieli syödä jotain hyvää, etkä ole varma mitä tekisit, voit tutkia mielihalua ja sen syytä vähän tarkemmin:

Onko mulla nälkä? Onko edellisestä ateriasta tai välipalasta kulunut jo yli kolme tuntia? Jos on, niin voi olla, että kehosi kaipaa jo uutta energiaa. Voisit siis syödä aterian tai välipalan.

Onko jano? Joskus janon tunne voi tehdä makeannälän kaltaisen tunteen ja nestevaje voi tuntua väsymyksenä, suorituskyvyn laskuna ja silloin saattaa tuntua, että makea piristäisi. Vedenjuonti voi auttaa

Tekeekö vain mieli jotain mikä maistuu hyvältä? Jos kumpikaan edellämainituista ei osunut eikä uponnut ja mieliteko pyörii mielessä, voit miettiä mitä sille teet. Mietipä seuraavaa: jos huomaat, että kotona pitäisi siivota tai tiskata (tai tehdä joku muu pikkuhomma), voit helposti ajatella, että ”nooh, voin siivota vaikka huomennakin…”
Samalla tavalla voidaan myös siirtää syömisajatukseen liittyvää tekemistä myöhempään ajankohtaan. Eli voit ajatella että ”ok, tekee mieli makeaa, mutta voin syödä huomennakin” Eikö vaan?
Voimme tutkailla ajatuksia ja siirtää tekemistä, vaikka mieli tuottaisikin mitä ajatuksia.
Toki voit myös syödä, jos niin päätät. Mutta tee silloin tietoinen päätös ja syö haluamaasi ruokaa keskittyen ja nauttien mausta, tuoksuista ja suutuntumista.

Onko sinulla joku tunne tai mieliala, jonka vuoksi haluaisit syödä? Yritätkö lohduttaa itseäsi tai unohtaa jonkun ikävän asian tai tunteen?
Jos tunnistat tunteita mielihalusi taustalla niin kokeile sanoa mielessäsi ääneen, mikä tunne sinulla on. Esimerkiksi voit sanoa: Minua ärsyttää nyt, koska tänään tapahtui x-asia, mutta saan tuntea näin, eikä

Pohdi muuttaako syöminen oikeasti sitä tunnettasi tai ikävää asiaa, joka on tapahtunut? Viekö syöminen nyt sinua kohti omia tavoitteitasi tai arvojasi (vaikka terveyden ylläpitoa) vai viekö se niistä poispäin? Ja olisiko joku muu tekeminen sellaista, joka täyttäisi tarpeesi, lohduttaisi, toisi rauhaa, lepoa tai auttaisi tunteen lievittämisessä kuin syöminen? Esim. Puhuminen jollekin, kirjoittaminen tai musiikinkuuntelu voi olla sellaista, mikä auttaa tunteiden näkyväksi tekemisessä ja lievittää niiden voimaa.

Mielitekojen syntymiseen vaikuttaa merkittävästi se, miten usein päivän aikana syöt ja onko ateriat koottu tarpeeksi täyttäviksi. Riittävällä syömisellä syömisen mielihalut saadaan hyvin hallintaan.

Tuntuuko, että ruoka ja syöminen stressaa arjessa paljon? Tai kaipaisitko apua siihen, miten saisit paremmin mieliteot tai ruokahimot hallintaan? 
Jos haluat keinoja helpottaa syömisen aiheuttamaa stressiä, kurkkaa tämä ilmainen oppaani Rauha ruoan kanssa, joka auttaa sinua vähentämään stressiä syömisestä ja ymmärtämään mistä mielitekosyöminen tai tunnesyöminen voi johtua. 

Halutessasi voit tutustua myös uuteen valmennukseeni Rauha ruoan kanssa, joka auttaa sinua pääsemään tasapainoiseen suhteeseen syömisen kanssa.

Leave a Reply